ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

Mi sada živimo u vremenu Treće fatimske tajne


Je li Benedikt XVI. biskup odjeven u bijelo iz Treće tajne?

Osim Fatimske poruke koju je proširila Blažena Djevica u nizu ukazanja koja su se dogodila od 13. svibnja do 13. listopada, dana 13. srpnja 1917. Ona je povjerila Tajnu koja je kasnije svim vjernicima trebala objaviti sestra Lucija i crkvene vlasti.

Tajna je podijeljena na tri različita dijela i sestra Lucija, s odobrenjem svojega biskupa, objavila je prva dva dijela 1941. godine. Treći je dio napisan između 2. i 4. siječnja 1944. godine, po svetoj poslušnosti svojemu biskupu i pošto joj se ukazala Gospa Fatimska potvrđujući da Bog uistinu želi da se treći dio Tajne (koji se općenito naziva Trećom tajnom) napiše u tom trenutku. Papa i biskup Leirije mogli su je odmah nakon toga pročitati.



Blažena Djevica tražila je da se vjernike upozna s trećim dijelom Tajne tek 1960. godine. Kao i prva dva dijela Tajne on je jasan i lagan za razumijevanje, kao i drugi dio proročki je.



Odmah po objavljivanju Treće tajne 2000. godine javile su se sumnje je li objavljena poruka cjelovita. Na temelju ranijih izjava nekolicine najviših prelata čini se da se više redaka i dalje drži u tajnosti. Sumnje su se pojavile i oko tumačenja. Među ostalima, i austrijski biskup Kurt Krenn iz Sankt Pöltena javno je progovorio o takvim sumnjama Josepha Ratzingera. Ondašnji Pročelnik Kongregacije za nauk vjere bio je mišljenja da se proročanstvo nije odnosilo na atentat, nego je imalo puno širu dimenziju. Dimenziju koja se tiče cijele Crkve kao što se pokazuje u viđenju ubojstva drugih biskupa, svećenika i laika. Treća se tajna dakle tiče budućih događaja koji će još nastupiti.

Mi smo vrlo vjerojatno generacija koja će to doživjeti.

Fatimska je tajna nebesko svjetlo i prigoda zahvale i spasenja za naše doba, Poruka i događaj bez usporedbe u crkvenoj povijesti, najvažniji i najveličajniji događaj našega vremena, a još do danas nije u cijelosti objavljena (mislimo na onaj njezin eksplozivni dio, a ne na objavljeno viđenje za koje vjerujemo da je autentično).

   Ovaj prikaz trećeg dijela fatimske tajne napravio je arhitekt Julio Gil (iz knjige Sjećanja Sestre Lucije)

Sestra Lucija piše na komad papira: „Anđeo s plamtećim mačem u lijevoj ruci; bljeskajući je ispuštao plamenove za koje se činilo da će zapaliti svijet; ali su se gasili u doticaju sa sjajem koji je isijavala Gospa iz svoje desne ruke prema njemu: Anđeo, pokazujući zemlju desnom rukom, reče snažnim glasom: 'Pokora! Pokora! Pokora!' I vidjeli smo (…) Biskupa odjevenog u bijelo, 'imali smo dojam da je to bio Sveti Otac'. Razni drugi biskupi, svećenici, redovnici i redovnice uspinjali su se na strmo brdo na čijem je vrhu bio Križ od grubo obrađenih trupaca kao da je od hrasta plutnjaka s korom; Sveti Otac, prije nego što je onamo dospio, prošao je kroz veliki grad napola u ruševinama i tresući se, isprekidanim korakom, pogođen boli i žalošću, molio se za duše leševa koje je susretao na putu; došavši na vrh brda, klečeći u podnožju velikoga Križa, ubila ga je skupina vojnika koja je ispalila više metaka iz vatrenog oružja te strijela, a na isti su način umrli jedan za drugim i ostali biskupi, svećenici, redovnici i redovnice i razni laici, muževi i žene različitih staleža i položaja. Ispod dviju poprečnih greda Križa bila su dva anđela, svaki s kristalnom posudom u ruci u koje su sakupljali krv mučenika i njome škropili duše koje su se približavale Bogu.“


Mi upravo sada živimo u doba Treće tajne. Vi biste mogli biti među onima koji trebaju upoznati njegove sadržaje kako biste spasili svoju dušu i vaše bližnje od vječne propasti.


Priredio: M.D.